Wątróbki indycze 100% liofilizowane Ayla przysmaki dla zwierząt
Liofilizowane wątróbki indycze to niezwykle wartościowy produkt. Jest bogaty w żelazo, co ma przełożenie na prawidłowe procesy krwiotwórcze w organizmie oraz korzystny wpływ w leczeniu anemii oraz zapobieganiu jej wystąpienia. Zawartość witaminy B12 wzmacnia odporność i dba o prawidłowy metabolizm. Obecność kwasu foliowego pozytywnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Wątróbka to również bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka.
Wątróbki indycze sprawdzą się jako przysmak i urozmaicenie codziennej kociej diety.
Przysmaki są rekomendowane przez lekarzy weterynarii – monobiałkowa formuła jest bezpieczna wśród kotów o wrażliwym układzie pokarmowym.
Liofilizowane serca indycze są odpowiednie również dla kociąt.
Wyprodukowano w Polsce
Skład 100% wątróbki indycze
Skład analityczny białko 71,20%, popiół surowy 4,29%, zaw. tłuszczu 18,90%, włókno surowe 3,10%, wilgotność 1,40%
Metoda produkcji Liofilizacja
Pochodzenie Polska hodowla, chów bez antybiotyków
Jakość Human Grade Quality
Waga 28g
Trwałość produktu 12 miesięcy
Przysmaki z indyka są liofilizowane. Czym jest liofilizacja?
*Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia przy udziale niskiej temperatury (do -50°C) i obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C.
Dlaczego ta metoda jest tak unikalna? Przede wszystkim dzięki wykorzystaniu liofilizacji zachowujemy naturalnie występujące w produktach składniki odżywcze. Liofilizowane mięso, ryby, warzywa i owoce zachowują makroskładniki, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne. Odznaczają się również wyjątkowo niewielkim ubytkiem witamin w porównaniu z produktami suszonymi czy konwencjonalnie mrożonymi. Dodatkowo – dzięki zredukowaniu w produktach ilości wody – zapobiega się rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów, w związku z czym liofilizowane produkty są bezpieczne mikrobiologicznie, czyli nie są narażone na rozwój bakterii czy grzybów.
W procesie liofilizacji nie stosuje się konserwantów. Warto nadmienić, że technologia ta pozwala zachować w pełni smak i aromat produktu, kształt zaś nawet w 90%. Dzięki temu nie tracą one walorów estetycznych, a jak wiemy – jemy również oczami! Liofilizacja jest uznawana za jedną z najdoskonalszych i najnowocześniejszych metod konserwacji.