Serca indycze 100% liofilizowane Ayla przysmaki dla zwierząt
Liofilizowane serca indycze to niezwykle wartościowy produkt, bogaty w mikroelementy, takie jak fosfor, potas oraz żelazo, tak niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi oraz w witaminy z grupy B, a szczególnie w witaminę B12, która wspomaga procesy metaboliczne. Serca indycze sprawdzą się jako przysmak i urozmaicenie codziennej kociej diety.
Przysmaki są rekomendowane przez lekarzy weterynarii – monobiałkowa formuła jest bezpieczna wśród kotów o wrażliwym układzie pokarmowym.
Liofilizowane serca indycze są odpowiednie dla kotów ze stałym uzębieniem.
Wyprodukowano w Polsce
Skład 100% serca indycze
Skład analityczny białko 50,1%, popiół surowy 3,47%, zaw. tłuszczu 46.5%, włókno surowe 5,1%, wilgotność 1,1%
Metoda produkcji Liofilizacja
Pochodzenie Polska hodowla, chów bez antybiotyków
Jakość Human Grade Quality
Waga 28g
Trwałość produktu 12 miesięcy
Przysmaki z indyka są liofilizowane. Czym jest liofilizacja?
*Liofilizacja to proces usuwania wody z produktu spożywczego w stanie zamrożenia przy udziale niskiej temperatury (do -50°C) i obniżonego ciśnienia. Następnie przeprowadzana jest sublimacja kryształków lodu, która polega na tym, że lód natychmiast przechodzi w parę wodną, z pominięciem fazy stanu ciekłego. Kolejny etap to dosuszanie w temperaturze 40-50°C.
Dlaczego ta metoda jest tak unikalna? Przede wszystkim dzięki wykorzystaniu liofilizacji zachowujemy naturalnie występujące w produktach składniki odżywcze. Liofilizowane mięso, ryby, warzywa i owoce zachowują makroskładniki, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, a także składniki mineralne. Odznaczają się również wyjątkowo niewielkim ubytkiem witamin w porównaniu z produktami suszonymi czy konwencjonalnie mrożonymi. Dodatkowo – dzięki zredukowaniu w produktach ilości wody – zapobiega się rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów, w związku z czym liofilizowane produkty są bezpieczne mikrobiologicznie, czyli nie są narażone na rozwój bakterii czy grzybów.
W procesie liofilizacji nie stosuje się konserwantów. Warto nadmienić, że technologia ta pozwala zachować w pełni smak i aromat produktu, kształt zaś nawet w 90%. Dzięki temu nie tracą one walorów estetycznych, a jak wiemy – jemy również oczami! Liofilizacja jest uznawana za jedną z najdoskonalszych i najnowocześniejszych metod konserwacji.